Pizzeria Isolabella
Isolabella: Italiaanse passie met een vleugje Sardinië
Weddenschappen worden er afgesloten als Davide Ena (65) in 1998 het pand in Losser waarin zijn toekomstige restaurant zou komen, koopt. “Maximaal een jaar houden ze het vol,” wordt er geroepen. Davide hoort het pas jaren later, met een glimlach. Want inmiddels zit Restaurant Isolabella al ruim 25 jaar aan De Brink in Losser. En nee, het jubileum is niet gevierd. “Geruisloos voorbij,” zegt hij schouderophalend. “We doen gewoon ons werk, met plezier. Dat is genoeg.”
Davide komt uit het dorpje Uta op Sardinië, als een van de oudsten in een gezin van tien kinderen. “Thuis werd altijd gekookt,” vertelt hij. “Mijn moeder werkte, mijn vader werkte, dus wij kinderen hielpen mee.” Op zijn achttiende vertrekt hij naar Nederland, op aanraden van een oom, die in Enschede woont. “Hij zei: hier kun je goed uitgaan, er zijn mooie blonde vrouwen en genoeg werk. Hij vergat alleen te zeggen dat het hier zo koud is!” Na drie weken werkt Davide bij spinnerij De Bamshoeve in Enschede. Daarna volgt een periode bij Polaroid, waar hij tot in de jaren tachtig films inpakt. Ondertussen helpt hij in de weekenden in Italiaanse restaurants in Oldenzaal en Hengelo. Eerst in de afwas, “maar daar was ik snel klaar mee.” Zijn passie? Koken. En dan vooral brood bakken, zoals hij in Italië leerde.
Pizzapionier
In 1988 opent Davide zijn eerste eigen zaak: een afhaalpizzeria in Hengelo. In de jaren daarna volgen er nog vier, waaronder een in Enschede en uiteindelijk in 1999 de vestiging in Losser. “Dat waren de gouden tijden van de pizzeria,” zegt dochter Gioia lachend. Davide zelf is bescheidener: “Ja, er werd goed verdiend, maar niet door mij, hoor!” In Losser begint hij samen met een compagnon. Later gaat hij alleen verder en voegt zijn eigen ervaring en ideeën toe. En met succes, want inmiddels komen gasten uit heel Twente, en zelfs van verder. “Bad Bentheim, Deventer… ze weten ons te vinden.”
Familie
Isolabella is een familiebedrijf. Davide runt de zaak samen met Gioia, die al sinds haar vijftiende meewerkt. De Ena’s zijn een echte horecafamilie. Oom Franco is al zo’n tien tot vijftien jaar in dienst en nicht Ele werkt ook al ruim drie jaar in het gezellige Italiaanse restaurant. Gioia: “Mijn broer Mauro werkt ook in de horeca. Alleen mijn zusje Loredana niet. Zij werkt in de zorg. Maar ze komt wel graag hier eten!” Inmiddels is Gioia 35 en bezig om de zaak over te nemen. Wanneer? Dat laten de twee nog in het midden. Ze vult haar vader perfect aan, zowel in de bediening als in de planning, administratie en inkoop. “Je denkt: open van vijf tot tien, maar er komt zoveel meer bij kijken. Ik ben net terug van de groothandel, vis gehaald, vlees van Bolscher, alles is vers.”
Voor elk wat wils
Bij Isolabella eet je op z’n Italiaans: een pizza of pasta voor de snelle eter, of uitgebreid tafelen met meerdere gangen. De kaart is toegankelijk, met ruimte voor vegetarische, veganistische en glutenvrije wensen. “We vinden niks moeilijk,” zegt Davide. “Italiaans koken is eigenlijk simpel: verse ingrediënten, pure smaken.” Davide hoeft niet lang na te denken over zijn eigen favoriete gerecht: spaghetti vongole e bottarga met venusschelpen en Sardijnse kaviaar of een grill van verse vis. Gioia kiest voor de verse artisjokken. “Veel werk, maar heel erg lekker.” En ananas op de pizza? “Pizza Hawaï, pizza tutti frutti … het kan absoluut niet!” verzucht Gioia, “Dat is een Italiaanse erecode binnen de Federazione Italiana Cuochi, de officiële koksfederatie, waarbij we aangesloten zijn. Maar ja, we zitten nu eenmaal in Nederland en hebben onze kaart hierop wel een beetje aangepast.”
Glühwein en chocomelk
“Je moet hier een beetje je plek veroveren,” zegt Gioia. Maar die plek is inmiddels stevig verankerd. “We hebben een goede band met andere ondernemers, vooral ook de horeca. Er zijn mooie dingen samen georganiseerd, zoals het Heen-en-Weer-menu.” Tijdens kerst staat ze samen met Sandra van Bruna glühwein en chocomelk uit te delen op de Brink. “Je ziet dat er meer georganiseerd wordt in Losser, en dat het ook drukker wordt. Dat is goed.” Na een voorstelling in het openluchttheater bijvoorbeeld schuiven bezoekers steeds vaker aan voor een bord pasta.
Proef Losser
Wat de Ena’s willen meegeven aan wie Losser nog niet kent? “Kom gewoon proeven. Van de sfeer, van de natuur en natuurlijk van het eten. Losser is een boodschappendorp, met steeds meer toeristen, leuke winkels en gezellige horeca. Het is misschien geen stad, maar wel een dorp met karakter.”
| 0535362666 | |
| De Brink 6 7581 JA Losser |
|
| www.restaurant-isolabella.nl/ |



